Finlord Sněmovna financí

Trh očekává snížení sazeb až o 1,5 p.b. Do čeho investovat?

2.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Snížení sazeb a dopad na aktiva

Finanční trhy očekávají, že v roce 2024 sníží Fed, ECB i BoE hlavní úrokové sazby až o 1,5 procentuálního bodu, což by bylo velmi razantní uvolnění monetární politiky. Pomohlo by to všem aktivům s vysokou durací, což jsou kupříkladu dlouhodobé státní dluhopisy, nemovitosti, nebo také technologické akcie či akcie finančních společností. Snížení sazeb bude velmi příjemné i pro domácnosti, jelikož značně zlevní hypotéky. V roce 2024 se s největší pravděpodobností vytvoří dno cen realit.

 

Tato analýza je připravena ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Snížení sazeb o 1,5 p.a.

 

Následující obrázek ukazuje vývoj očekávání dle futures křivky ohledně sazeb v příštím roce. U amerického Fedu, evropské ECB i britské BoE se očekává snížení o přibližně 1,5 p.b.. Ještě v listopadu se očekávala redukce sazeb v roce 2024 pouze o 0,8 p.b.. Důvodem značného posunu prognóz je propad inflace na akceptovatelné úrovně. Přísná měnová politika už není potřebná.

 

snížení sazeb

 

Snížení sazeb a jednotlivá aktiva

 

Nižší úrokové sazby ocení investoři do dynamických aktiv. V minulosti se dle výzkumu Schroders dařilo při klesajících úrokových sazbách zejména dividendovým akciím, REITům a korporátním dluhopisům s investičním ratingem.

 

snížení sazeb a aktiva

 

Následující obrázek ukazuje výkonnost jednotlivých sektorů v USA šest a devět měsíců po vytvoření vrcholu úrokových sazeb. Nejvíce se v minulosti dařilo finančním a technologickým akciím. Naopak nejméně se dařilo energetickým akciím a telekomunikacím.

 

snížení sazeb a sektory

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE. Broker má širokou nabídku akciových/ETF instrumentů. Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

2.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB