Finlord Sněmovna financí

Nejvýnosnější akcie za 10 let: z 1000 USD i na 643 000 USD

8.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Nejziskovější akcie z burz

Nejvýnosnější akcie v posledních 10 letech přinesly akcionářům zhodnocení kapitálu i několik desítek tisíc procent. Klíčem k vysokému zhodnocení byl vysoký růst tržeb a zisků. Společnosti si při IPO vybírají burzu, kde akcie nejdříve upíšou. Pak se samozřejmě mohou akcie obchodovat i v systémech jiných burz či mnohostranných obchodních systémů a brokeři mají typicky přístup na více trhů.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Nejvýnosnější akcie z NYSE

 

NYSE (New York Stock Exchange) patří mezi nejznámější burzy světa. Spíše se jedná o prémiový trh s vyššími požadavky na společnosti při IPO. Následující tabulka ukazuje akcie kótované na NYSE s nejvyšším zhodnocením za posledních 10 let (sloupec Total Return) do 7.8.2023. Další sloupce pak ukazují anualizované zhodnocení a anualizovaný růst zisků a tržeb. Na prvním místě byla společnost Builders FirstSource. Investice do její akcií se při ročním tempu 38,07 % zhodnotila na 2433 %. 1000 USD se zhodnotilo na 25 332 USD. Tržby také prudce rostly a to tempem 30,46 % p.a.. Investoři určitě znají i společnost MSCI, která publikuje různé indexy a poskytuje další služby spojené s finančními trhy. Zhodnocení investice bylo 1503 %. Tržby společnosti rostly tempem 9,7 % p.a., zisky tempem 14,9 % ročně.

 

nejvýnosnější akcie NYSE 10 let

 

Na burze Nasdaq, která má mírnější kritéria pro IPO, je kótovaných hned několik akcií společností se zhodnocení o více než 10 000 %. Investice 1000 USD do Applied Digital Corporation se zhodnotila na 643 tisíc USD, i když v tomto případě se jedná spíše o anomálii (před deseti lety se akcie obchodovaly za 0,01 USD). Investoři ale určitě znají společnosti NVDIA, AMD či Tesla. Opět platí, že vysoké zhodnocení akcií bylo doprovázeno vysokým růstem tržeb a zisků.

 

nejvýnosnější akcie NASDAQ 10 let

 

Přesuneme se do Evropy, a to nejdříve do ČR na pražskou burzu. Investice do ČEZ přinesla za posledních 10 let zhodnocení o 342 % při ročním růstu tržeb na úrovni 3,68 %.

 

nejvýnosnější akcie BCPP 10 let

 

Na německé XETŘE byla taktéž řada společností se zhodnocením akcií o více než 1000 % za posledních 10 let.

 

nejvýnosnější akcie XETRA 10 let

 

I na burze Euronext se kótuje řada společností s vysokým zhodnocením pro investory.

 

nejvýnosnější akcie Euronext 10 let

 

Značně opomíjené jsou severské akciové trhy. Švédsko má populaci jako ČR, ale celou řadu společností se zhodnocením o více než 1000 % a vysokým růstem tržeb a zisků.

 

nejvýnosnější akcie OMX 10 let

 

Další tabulka ukazuje společnosti z indické burzy. Celá řada společností zde vygenerovala zhodnocení více než 1000 %. Indie je pro investory velmi zajímavá. Škoda, že pro české investory je nabídka brokerů omezená.

 

nejvýnosnější akcie India 10 let

 

A ještě se podívejme na společnosti z Číny. Mnohým výrazně stouply tržby a zisky, ale na zhodnocení akcií se to až tak neprojevilo. I proto jsou teď čínské akcie relativně levné
nejvýnosnější akcie Čína 10 let

 

Uvedené tabulky nám ukazují, že extrémně ziskové akcie lze nalézt i na vyspělých trzích. Ekonomika USA či západní Evropy sice roste jako celek pomaleji oproti rozvíjejícím se trhům, ale obrovská ekonomická síla těchto regionů umožňuje mladým společnostem rychle expandovat a raketově zvyšovat tržby. Výborné je, že tyto trhy rozhodně nabízí více informací než rozvíjející se trhy. Třeba společnost AMD znali před pěti lety i běžní investoři. Indickou Trident Limited nebo čínskou Tongwei Co. asi čeští investoři vůbec neznali.

XTB akcie 0 poplatky
 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB