Finlord Sněmovna financí

Recenze: fond Realita od ATRIS investuje do prémiových komerčních nemovitostí

14.8.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Fond Realita od Atris

Fond Realita, otevřený nemovitostní podílový fond, je jedním z nejstarších nemovitostních fondů v České republice. Byl založen v roce 2009. V současné době fond spravuje 19 nemovitostí na území celé České republiky o celkové hodnotě více než 3,5 miliardy Kč. Průměrné zhodnocení od založení bylo 4,65 % p.a. a za posledních 12 měsíců do konce července 2024 dosáhlo 5,79 %. Cílem fondu je vytvořit portfolio nemovitostí, které bude odolné vůči neočekávaným ekonomickým výkyvům a bude pro investory sloužit jako stabilní zdroj příjmu. Do fondu Realita lze investovat již od částky 500 Kč. Celkově už má více než 14 tisíc spokojených investorů. Vzhledem k možnosti bezpapírového online založení investičního účtu a nabídce DIPu (dlouhodobý investiční produkt) lze očekávat další rychlé zvyšování počtu investorů.

 

Aktuálně je v polovině srpna stále v platnosti oblíbená akce RENTA Plus, která nabízí atraktivní bonus 3 % po třech letech při minimální investici 100 000 Kč. Jaké má fond další parametry a jak do něj lze investovat?

 

Nemovitostní fond Realita od ATRIS IS – výsledky a parametry

 

Dosavadní vývoj hodnoty podílového listu je velmi vyrovnaný, jak lze vidět na následujícím grafu. Aktuální hodnotu podílového listu Fondu Realita a další informace naleznou investoři ZDE.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS

 

Tabulka s historickými výnosy.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS výnos

 

Manažeři fondu investují do výnosových nemovitostí. Nejvíce zastoupeným odvětvím jsou služby. Součástí fondu jsou nemovitosti jako polyfunkční objekt Delta Ruzyně v Praze, Lázeňský areál Lázně Bohdaneč nebo pražský Palác Bristol. Portfolio nemovitostí je dále doplněno o retailové obchody, zdravotnické a administrativní objekty, výrobní areály či ubytovací zařízení. Průměrná délka nájemních smluv je přibližně 9 let. Vysoká diverzifikace portfolia pomáhá ke zmíněnému stabilnímu výsledku. Fond Realita také vykazuje jednu z nejnižších zadlužeností ze všech nemovitostních fondů v celé České republice, a to 19,45 % ke konci července 2024.

 

Nákladovost fondu je 1,86 % p.a. (výše uvedená výkonnost je po započtení této nákladovosti), vstupní poplatek je 3 %, výstupní poplatek je 1 % při době investice kratší než 1 rok.

 

Základní informace, rozložení a charakteristiky portfolia ke konci července 2024:

 

20240814 Fond Realita od ATRIS parametry

 

Nemovitosti ve fondu Realita

 

Fond Realita se soustředí na nemovitosti s vysokou poptávkou, přičemž hlavními partnery jsou zdravotnické a technologické firmy. Obsazenost je více než 90 %, většinou 100 %. Hodnota WAULT byla ke konci července 2024 na úrovni 8,82 let.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS nemovitosti

 

Objekty Delta nabízejí přes 13 000 m² pronajímatelných ploch a nacházejí se v sídlišti Dědina v západní části Prahy 6 s výbornou dostupností jak do centra města, tak k mezinárodnímu letišti a s jednoduchým napojením na dálniční síť. Původní stavby z 80. let prošly kompletní rekonstrukcí v roce 2010 a jsou pravidelně udržovány, což zajišťuje jejich vynikající stavebně-technický stav. V podzemní části objektů je 70 garážových stání. Mezi nájemce patří lokální obchody (např. supermarket Billa, drogerie, lékárna, pekařství), služby (Česká pošta, Úřad městské části Praha 6) a soukromé lékařské ordinace. V okolí plánují významní developeři výstavbu zhruba 2200 nových bytů a infrastruktury, což zvyšuje potenciál centra obchodu a služeb. Lokalita zvýší svou atraktivitu díky prodloužení tramvajové linky s novou zastávkou přímo před objektem a blízkostí k stanici metra.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS nemovitosti 2

 

Léčebné lázně Bohdaneč leží necelých 8 km od Pardubic a jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí a následné péči po ortopedických operacích a výměnách kloubů, přičemž se využívají přírodní léčivé zdroje – slatiny a přírodní minerální vody. Jako jediné lázně v České republice využívají k aplikaci slatiny speciální zábalové vany. Lázeňská péče je hrazena pojišťovnou. Lázeňský komplex sestává ze čtyř samostatně stojících pavilonů o celkové kapacitě 562 lůžek a 302 pokojů a je zasazen do pěkného parku o rozloze 17 hektarů. Všechny pavilony propojuje unikátní krytá kolonáda, která je v zimě vyhřívaná.

 

20240814 Fond Realita od Atris nemovitosti 3

 

Palác Bristol se skládá ze tří vzájemně propojených budov, které byly během rekonstrukce funkčně i technicky spojeny. Komplexní, vysoce kvalitní rekonstrukce byla dokončena v roce 2021. Při rekonstrukci byly respektovány požadavky památkové péče a současně byla budova modernizována včetně snížení energetické náročnosti. V horních podlažích se nachází byty využívané jako apartmány pro dlouhodobé i krátkodobé ubytování. V přízemí jsou umístěny gastronomické a obchodní prostory a v suterénu se nachází hudební klub.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS nemovitosti 4

 

Fotky, videa a informace k dalším nemovitostem naleznou investoři na stránkách fondu Realita ZDE

 

Kdo za nemovitostním fondem Realita stojí?

 

Akcionářem ATRIS investiční společnost, a.s. jsou od roku 2022 majitelé renomované developerské společnosti AMADEUS Real Estate. S více než 30 lety zkušeností na realitním trhu a desítkami úspěšně dokončených projektů. Mezi projekty skupiny, která působí na trhu od roku 1991, patří:

 

20240814 Fond Realita od ATRIS AMADEUS nemovitosti

 

20240814 Fond Realita od ATRIS AMADEUS nemovitosti 2

 

20240814 Fond Realita od ATRIS AMADEUS nemovitosti 3

 

20240814 Fond Realita od ATRIS AMADEUS nemovitosti 4

 

Řízení investiční společnosti mají na starosti:

 

Ing. Dušan Friedl, předseda představenstva. Je absolventem České zemědělské univerzity v Praze. V oboru financí pracuje od roku 1994. Působil v oblastech penzijních fondů a pojišťoven a ve vedoucích funcích finančních skupin AXA a Aegon a v pozici člena představenstva. V oblasti finančního zprostředkovaní pracoval v různých funkcích ve skupině ZFP group a Broker Consulting.

 

Tomáš Jícha, místopředseda představenstva a portfolio manažer. V rámci odborné praxe má dlouholeté manažerské a konzultantské zkušenosti z oblasti oceňování nemovitostí, developmentu, správy portfolia nemovitostí i nemovitostních projektů, dále z oblasti obchodu, propagace a marketingu. Na trhu nemovitostí, jejich obchodování a financování je aktivní od roku 1995. Má téměř 20 let zkušeností v bankovní skupině Raiffeisenlandesbank Oberösterreich, kde byl zodpovědný za posuzování, prověřování a oceňování realitních projektů financovaných a realizovaných v ČR. Ve funkci místopředsedy představenstva ATRIS investiční společnost, a.s. působí od 9. srpna 2022 doposud.

 

Ing. Roman Kolev, člen představenstva. Je absolventem Bankovního Institutu Vysoké školy v oborech bankovnictví, ekonomie a veřejná správa. Od roku 2002 pracoval v oblasti finančního trhu postupně v ČSOB pojišťovně a penzijním fondu Winterthur a společnosti ČP Invest. Ve funkci člena představenstva ATRIS investiční společnost, a.s. působí od 31. října 2023 doposud.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS management

 

Jak lze investovat do fondu Realita od ATRIS

 

Pokud investor využívá služby finančního poradce nezávislé poradenské sítě, tak už se s tímto fondem pravděpodobně setkal, jelikož patří do stále nabídky investičních příležitostí.

 

Do fondu lze snadno investovat i bez poradce pomocí online smlouvy ZDE. Formulář investora provede všemi kroky od vyplnění kontaktních údajů, přes investiční dotazník, AML dotazník až po SMS verifikaci. Vše je online a účet lze založit do 10 minut. Při založení účtu je dobré připomenout, že obchodní den je 2. pracovní den v měsíci. Pokud tedy investor pošle peníze 3. den, tak bude na zainvestování čekat celý měsíc. Při výstupu obdobně.

 

Svoje investice klient může spravovat online v Můj ATRIS. K dispozici jsou majetkové výpisy či možnost zadání pokynu na nákup a odkup podílových listů.

 

Fond je jeden a ATRIS na něm postavil několik produktů, které mají malé parametrické odlišnosti. ATRIS Sporo, ATRIS Cíl, ATRIS Stavební a ATRIS DIP umožňují investovat s minimální investicí od 500 Kč. ATRIS Renta Plus (program umožňuje založení pravidelné renty) je minimální investice 50 000 Kč. Při investici 100 000 Kč investoři získají bonus 3 %. Finlord.cz aktuálně využívá program ATRIS Sporo.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS produkty

 

ATRIS investiční společnost také využila novou legislativu a investorům nabízí Dlouhodobý investiční produkt (DIP). Pro připomenutí – v rámci DIP lze z daňového základu odečíst investovanou částku až do maximální výše 48 000 Kč ročně. Zaměstnavatel má možnost přispět na váš DIP až 50 000 Kč ročně, které nepodléhají zdanění. Pro investory nabízí ATRIS DIP bonus ve výši 1 %. Za dlouhodobou investici připíše po 10 letech ATRIS Bonus 1 % z celé investované částky včetně zhodnocení.

 

Na stránkách ATRIS můžete pro modelování svých investičních plánů využít kalkulačku.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS důchod

 

Závěr: fond Realita od ATRIS IS je vhodný do stabilního portfolia

 

Ukazatel rizika SRI fondu má hodnotu 2 ze 7. Stabilita vývoje fondu je velmi vysoká. Takovéto fondy typicky vyhledávají investoři, kteří vědí, že třeba v horizontu pěti až deseti let budou potřebovat pevně danou částku peněz (kupříkladu na nákup bytu). Dosavadní vývoj fondu Realita byl velmi stabilní a vývoj v budoucnu je dobře předvídatelný. Hodnota podílových listů rostla i v různých krizích.

 

20240814 Fond Realita od ATRIS riziko

 

Produkt je dle informací v KID vhodný pro všechny typy investorů včetně těch, kteří nemají žádné znalosti nebo předchozí zkušenosti na kapitálových či nemovitostních trzích, ale vidí Fond jako přístupný nástroj pro investování do nemovitostí. Produkt je vhodný pro investory, kteří jsou ochotní odložit investované peněžní prostředky v době delší než 3 roky. Typickým investorem je osoba, která preferuje nižší výnos před vyšším rizikem z investování a zamýšlí investováním do Fondu diverzifikovat svoje dřívější investice.

 

Fond je velmi transparentní. Všechny dokumenty, informace o majetku a rozbory rizik naleznete na stránkách společnosti a můžete se s nimi seznámit ještě před zahájením vyplňování online smlouvy.

 

Dle našeho názoru je Fond Realita velmi kvalitní, portfolio nemovitostí je diverzifikované, management má rozsáhlé zkušenosti, využití cizího kapitálu je nízké a rozhodně potěší i možnost založení smlouvy a správy investičního účtu kompletně online.

 

Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost v budoucnosti. S investováním se pojí různá rizika, přičemž návratnost původní investované částky není zaručena.

 

Další podrobné rozbory získáte po přihlášení do newsletteru. Sledujte nás také na X a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.8.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE