Finlord Sněmovna financí

ČEZ, Komerční banka, Erste a Moneta – průvodce pro investory

5.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Pilíře BCPP průvodce pro investory

Pražská burza cenných papírů (BCPP) představuje obzvláště pro tuzemské investory atraktivní platformu s bohatou historií a širokou nabídkou investičních nástrojů. Zvláště pro dividendové investory je BCPP lákavá díky silné tradici vyplácení dividend u mnoha společností. Analytik XTB Tomáš Cverna na toto téma nově zpracoval aktuální analytický report zvaný Hlavní tituly Pražské burzy. V tomto článku přinášíme krátké shrnutí klíčových bodů:

 

Rok 2023 – dividendové žně s bankovním sektorem v čele

 

Minulý rok byl pro dividendové investory na pražské burze mimořádně úspěšný. Celková výše dividend vyplacených společnostmi v indexu PX dosáhla rekordní úrovně 140 miliard korun. Za tento výjimečný výsledek vděčíme především bankovnímu sektoru, který v reakci na růst úrokových sazeb vykázal rekordní zisky.

 

ČEZ: Zklamání roku 2023

 

Zatímco bankovní sektor zářil, energetický gigant ČEZ zažil zklamání. Ačkoliv společnost vykázala za rok 2023 solidní zisk, negativně ji ovlivnily zásahy státu v podobě mimořádných daní a odvodů. Tyto intervence vedly k poklesu dividendového výnosu a celkovému zklamání investorů.
Kombinace dividendových titulů s růstovými akciemi může být odpovědí

 

I přes výše uvedené je ČEZ stále důležitou součástí portfolia mnoha investorů. Důvodem je jeho stabilní dividendová politika a dominantní postavení na energetickém trhu. Pro dosažení optimálního rozložení rizika a diverzifikace portfolia je vhodné kombinovat dividendové tituly s růstovými akciemi.

 

Pokud Vás téma pražské burzy zajímá, více detailních informací naleznete přímo v analytickém reportu a také v průvodním videu na YouTube kanálu XTB.

 

Pro koho je report vhodný?

 

Tento e-book je určen pro všechny investory, kteří se zajímají o investování na pražské burze, ať už se jedná o zkušené profesionály, nebo o začátečníky. Nabízí podrobný rozbor 4 hlavních titulů indexu PX a shrnuje jejich aktuální situaci. Zároveň obsahuje odkazy na videa s detailnější analýzou a tipy pro investory.

 

Obsah e-booku:

 

● Rozbor nejdůležitějších firem na PX: historie, business model, aktuální situace, dividendová politika, výhled do budoucna.

 

ČEZ
Komerční banka
Erste
Moneta

 

Tipy pro investory: Jak vybírat dividendové akcie, jak diverzifikovat portfolio, jak sledovat vývoj trhu

 

Závěr

 

Pražská burza nabízí investorům širokou škálu investičních možností. Čtyři hlavní tituly indexu PX – ČEZ, Komerční banka, Erste a Moneta – představují stabilní a dividendově atraktivní akcie, které by měly být součástí portfolia každého investora.

 

Stáhněte si e-book a začněte investovat na pražské burze s rozvahou!

 

Další informace

 

● Ebook zdarma: https://cz.xtb.com/hlavni-tituly-prazske-burzy
● Doprovodné video: https://www.youtube.com/watch?v=hjCzL6j6pas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

5.4.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB