Finlord Sněmovna financí

Zemní plyn končí zimní sezónu v poli poražených. Co bude dál?

8.3.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
zemní plyn v USA

Cena zemního plynu v posledních letech prochází velmi negativním obdobím. Z maxim z léta roku 2022 hodnota klesla už o více než 80 % a i přes růst posledních dní se zdá, že klesající trend je nezastavitelný. Jak jsme se do této situace dostali? A je šance, že zemní plyn v blízké době zažije konečně cenový obrat?

 

V první řadě je nutno říci, že vysoké ceny z roku 2022 byly především způsobeny začátkem konfliktu na Ukrajině, který šokoval komoditní trhy. Zmíněný pokles se tím pádem dal očekávat a považovat spíše za návrat do normálu. Nicméně ceny zemního plynu od listopadu 2022 de facto klesat nepřestaly a nyní se pohybují blízko minim z posledních třiceti let. Navíc pokud vezmeme v potaz inflaci, letošní ceny jsou nejnižší v historii, plyn ztrácí meziročně 35 %.

 

20240308 zemní plyn XTB
Vývoj ceny zemního plynu
Zdroj: xStation

 

Čeká nás konečně obrat na zemním plynu? A jak se bude dařit dalším komoditám? Tyto i další otázky se pokusí zodpovědět již tradiční Online trading konference od XTB. Přihlaste se zdarma zde: https://cz.xtb.com/online-trading-konference-2024

 

Za tímto historickým propadem stojí hned několik faktorů. Bezpochyby tím nejzásadnějším bylo samotné počasí. V USA končí nejteplejší zima v historii, která je spojována s klimatickou krizí a i předchozí zima byla rekordně teplá. Spotřeba zemního plynu tak byla velmi nízká.

 

Na druhou stranu produkce plynu v USA byla naopak rekordní – v prosinci minulého roku bylo vytěženo 105 mld. kubických stop denně, což je nejvíce za posledních 15 let, kdy začala těžba z břidlic.

 

Tyto dva aspekty zapříčinily, že jsou zásoby plynu výrazně nad 5letým průměrem (o 20 % výš), o 11 % vyšší meziročně. Na tuto situaci pak reagovali i samotní producenti, kteří v reakci na propad cen plánují snížit těžbu plynu. Plány na snížení produkce oznámili Chesapeake, Comstock Resources i EQT.

 

Podobný klesající trend vidíme dokonce na ceně evropského zemního plynu, jehož cena klesla na 25 euro/MWh, což je méně než desetina ve srovnání s rekordy v létě 2022. LNG je dostatek a nízká cena plynu je zde spojována především s poklesem cen elektřiny.

 

Co tedy očekávat od následujících měsíců? Zemní plyn nyní vstupuje do mezisezonního období, které je většinou spojeno i s nižší volatilitou. Tedy za předpokladu, že nenastane nějaká další katastrofická událost, výkyvy cen by se měly pomalu stabilizovat a potenciálně nabrat nový směr.

 

V případě, že chcete těchto cenových pohybů využít napřímo, zemní plyn a desítky dalších komodit naleznete v nabídce XTB. Více informací najdete na: https://cz.xtb.com/trh-energetickych-zdroju

 

CZ_Online_trading_conference_2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.3.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB