Finlord Sněmovna financí

Portu Gallery: Alfons Mucha a investice do unikátní sbírky děl

13.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Portu Gallery a Alfons Mucha

Jméno Alfons Mucha není nutné dlouze představovat. Rodák z jižní Moravy se proslavil zejména užitým uměním (plakáty, etikety, knihy, šperky, nábytek). Jeho neopakovatelný styl lze snadno rozpoznat. Na Portu Gallery je aktuálně k dispozici možnost investovat do unikátní a nejkomplexnější sbírky děl tohoto věhlasného umělce. Platforma vybírá od investorů celkem 270 milionů Kč pomocí investičních certifikátů. Úpis certifikátů probíhá od 28. 10. 2023 do 28. 11. 2023 nebo do upsání celkové částky. Poptávka po celém díle by mohla v nejbližších letech přijít z Asie, kde rapidně roste zájem o Muchovu tvorbu.

 

V úterý 14. listopadu 2023 od 16:00 se koná i livestream ZDE. Na dotazy investorů odpoví Martin Jaroš, ředitel Portu Gallery, a Michal Čejka, člen investiční komise Portu Gallery.

 

My jsme do certifikátů také investovali a připojili jsme se k dosavadním 1500 investorům. Nejenom, že se nám tvorba Alfonse Muchy líbí, ale také poměr potenciálního výnosu k riziku je dle našeho názoru velmi atraktivní. Investice vhodně diverzifikuje naše portfolio. Ceny uměleckých děl mají nízkou korelaci s cenami finančních instrumentů. Unikátní ucelené sbírky známých autorů si svoji hodnotu dlouhodobě drží i při ekonomickém zpomalení. Investoři na Portu si mohou za 1 Kč koupit vstupenku na výstavu v Obecním domě v Praze a podívat se, jak sbírka vypadá. Určitě doporučujeme jít se na výstavu podívat. Každý, kdo investuje 50 000 Kč a více, pak získá plakát s Muchovým motivem.

 

Alfons Mucha a sbírka jeho děl na Portu Gallery

 

Alfons Mucha patří mezi nejznámější české umělce. Králem secesní Paříže ho udělaly zejména divadelní plakáty, nezapomenutelné jsou i dekorativní návrhy šperků či nábytku, olejomalby, pastely a kresby.

 

Rozsáhlou sbírku díla Alfonse Muchy začal vytvářet v 80. letech tenista Ivan Lendl a od roku 2013 ji dále rozšiřoval soukromý sběratel Richard Fuxa. Celá sbírka je rozdělena na 170 položek. Některé položky ovšem obsahují i více kusů, takže celkový počet kusů je 422. Nejvíce je ve sbírce plakátů (143 položek), potom následují kresby (22), olejomalby (3) a tapiserie (2). Téměř všechna díla ve sbírce jsou nejvyšší kvality, v kondici A (A+/A/A-).

 

Alfons Mucha dilo

 

Tato sbírka je druhou největší sbírkou Muchovy tvorby na světě a jedinou soukromou sbírkou na celém světě, jež obsahuje kompletní soubor Muchových plakátů. Jediná sbírka, která jí tak může konkurovat, je vlastní rodinná sbírka Muchových potomků v tzv. Muchově nadaci – založená vnukem Alfonse, Johnem Muchou, v roce 1992.

 

Zásadní rozdíl mezi těmito sbírkami tkví v tom, že Muchova nadace nemůže z titulu svého statutu a fungování prodat byť jediný exponát (může pouze dokupovat), tedy je neprodejná – podobně jako muzejní sbírky. Světově výjimečné postavení si původní Lendlova sbírka drží svou uceleností, rozsahem a příběhem, ale zejména právě tím, že je prodejná.

 

Právě tyto atributy z ní činí mezinárodně cennou a raritní uměleckou komoditu, jež v České republice nemá obdoby.

 

Alfons Mucha je celosvětově známý malíř spojovaný s obdobím secese. V posledních deseti letech se v průměru pohybuje v první tisícovce žebříčku hodnocení umělců, v roce 2022 pak v první pětistovce žebříčku serveru Artprice.com. Podle údajů společnosti Artprice.com se pozice Alfonse Muchy na světovém uměleckém trhu v uplynulé dekádě upevnila. Procentuální zlepšení pořadí umělce v celosvětovém žebříčku mezi lety 2013 a 2023 činí 25,8 %, konkrétně jde o posun ze 709. místa světového žebříčku umění na současné 526. místo.

 

Kromě již tradičně velkého zájmu, kterému se Mucha těší v Asii (zejména v Japonsku, kde členka císařské rodiny, princezna Takamado, je čestnou členkou Muchovy nadace), se rapidně zvyšuje zájem o poznání jeho tvorby na Blízkém východě, konkrétně v Dubaji a Kataru.

 

Aktuálně se jedná s česko-katarskou komorou o velké retrospektivě A. Muchy v Dauhá pro rok 2025. Ve stejný rok je již naplánována velká přehlídka jeho tvorby v Japonsku, v Osace u příležitosti světové výstavy EXPO. Dalším vážným zájemcem v řadě je také Saudská Arábie, která vynakládá v posledních letech enormní prostředky do nákupu evropského umění.

 

Vývoj cen děl Alfonse Muchy

 

Data ukazují, že index ceny Muchových děl, jež se obchodují na světových trzích, vzrostl od roku 2000 až do současnosti o 360 % (k 1. 10. 2023).

 

Alfons Mucha cenový index děl

 

Portu Gallery uvádí, že predikci vývoje ceny nabízené sbírky lze charakterizovat, s ohledem na dostupná fakta, takto:

 

● V rámci délky trvání investičního úpisu (5 let), tj. od roku 2023 do roku 2028, prostý nárůst celkové ceny sbírky činí minimálně 35 % (cca 7 % ročně) s realizací prodeje po skončení trvání investičního úpisu.

 

● V rámci délky trvání investičního úpisu (5 let), tj. od roku 2023 do roku 2028, formou řízeného prodeje do předem definovaných destinací, s realizací prodeje v době trvání investičního úpisu by nárůst celkové ceny sbírky mohl činit až 100 %.

 

Rizika investice do sbírky děl Alfonse Muchy

 

Výpis všech rizik naleznou investoři na portálu Portu Gallery v konečných podmínkách emise investičních certifikátů. Zároveň na portálu naleznou investoři i analýzu cen, přehled sbírky a znalecké posudky. U uměleckých děl si obecně musí investoři uvědomit nízkou likviditu. I když se očekává, že v následujících pěti letech bude sbírka prodána, tak konečná realizace záměru v tomto horizontu není zaručena. Samozřejmě rizikem je i možnost nižší realizační ceny děl Alfonse Muchy. I na přiloženém grafu vývoj cen je vidět, že od roku 2008 do roku 2019 ceny stagnovaly. I když z vývoje cen je spíše patrná volatilita. Nějaký setrvalejší pokles cen, který by indikoval strukturální slabost poptávky, nenastal.

 

Příjemnou zprávou je, že investoři by se k penězům mohli dostat i dříve, než se podaří sbírku prodat. Portu Gallery hodlá příští rok spustit inzertní portál, na němž budou moci držitelé certifikátů nabízet cenné papíry k prodeji jiným zájemcům. Portu Gallery je vykupovat nebude. Cenu, za kterou budou investoři s certifikáty obchodovat, si určí sami. Budou se ale moci opřít o každoroční znalecké ocenění. Tuto možnost budou mít držitelé všech investičních certifikátů, které Portu Gallery už vydala.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.
 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

13.11.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU