Finlord Sněmovna financí

5 nejoblíbenějších ETF investorů (přímé odkazy)

11.9.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investiční tipy Finlord a ETF

Zájem o ETF (burzovně obchodované fondy) prudce roste. Důvody jsou zřejmé, nízké investiční náklady, obrovská likvidita a vysoká bezpečnost investice přes regulovaný instrument. Nabídka ETF se rozšiřuje a investoři už mohou vybírat z více než 3000 různých ETF a jejich tříd. Některé ETF jsou pochopitelně populárnější a spravují desítky miliard dolarů. Pět největších ETF naleznete v rozboru a pro investory jsme zároveň přiložili přímé linky do LYNX+ (viz představení této unikátní bezplatné služby ZDE).

 

Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Nejoblíbenější ETF s evropským domicilem

 

Čeští retailoví investoři mohou bez problémů nakupovat UCITS ETF s domicilem v Evropě (většinou Irsko nebo Lucembursko).

 

Finlord Investiční tipy ETF

 

Nejvíce kapitálu ve výši přes 57 miliard EUR (1400 miliard Kč) spravuje iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc). Investoři si mohou vybrat měnovou třídu USD, EUR či GBP. Nákladovost je u všech tříd stejná na úrovni 0,07 % p.a.. Rozdíl je pouze ve vykazované měně. Fond sleduje americký akciový index S&P 500.

 

Odkazy do LYNX+ dle různých měnových tříd: EUR, USD, GBP
 

V platformě LYNX+ vypadá nabídka dle následujícího obrázku:

 

Lynx Broker iShares ETF

 

Druhým největším ETF je iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), který spravuje 52 miliard EUR, má TER 0,2 % p.a. a má až 4 měnové třídy EUR, USD, GBP, MXN.

 

Třetím je Vanguard S&P 500 UCITS ETF, který stejně jako fond od iShares sleduje index S&P 500. Nákladovost je 0,07 % p.a. a 4 měnové třídy EUR, USD, GBP, CHF. Výkonnostně jsou oba fondy prakticky stejné. Od května 2012 zhodnotily majetek investorů o 305 % v USD.

iShares vs Vanguard ETF

 

Čtvrtým největším fondem je iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc) s TER 0,18 % p.a. a třemi měnovými třídami EUR, USD, GBP.

 

Pátým největším UCITS ETF je Invesco Physical Gold, které drží v trezorech fyzické zlato. Nákladovost je 0,12 % p.a. a na výběr jsou 3 měnové třídy EUR, USD, GBP.

 

Jako bonus ještě několik zajímavých nízkonákladových ETF:

 

Xetra-Gold (ISIN: DE000A0S9GB0) má TER 0 % p.a., což přispělo k nadvýkonnosti oproti fondu od Invesco. Má jednu třídu v EUR. Fond spravuje 13,3 miliardy EUR.

 

Xetra Gold vs Invesco Gold

 

A komu by se TER 0,07 % u ETF na index S&P 500 u fondů od iShares a Vanguard zdálo hodně, tak je k dispozici Invesco S&P 500 UCITS ETF (ISIN: IE00B3YCGJ38) s nákladovostí 0,05 % p.a. a třemi měnovými třídami USD, EUR, GBP. Výkonnostně byl fond od Invesco lepší nejenom oproti oběma zmíněným fondům, ale i oproti sledovanému indexu (každý rok o cca 0,3 p.b.). Fond spravuje 13,9 miliardy EUR.

 

iShares vs Vanguard vs Invesco ETF

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

11.9.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE