Finlord Sněmovna financí

OpPORTUnity a WOOD & Company Realitní – OPF se 7 až 9 % p.a.

26.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investice od 100 Kč

Na investiční platformě opPORTUnity od Portu je k dispozici možnost jednorázově či pravidelně investovat do otevřeného podílového fondu WOOD & Company Realitní. Zájem je poměrně vysoký. Za tři měsíce existence získal od investorů více než 123 milionů Kč. Do fondu jsme také investovali, jelikož nemovitostní investice vhodně doplňují naše portfolio akcií z USA a západní Evropy. Důvodem pro investici je pro nás zkušený management a diverzifikační přínos pro celkové portfolio aktiv, které držíme. České nemovitostní fondy mají obecně nulovou korelaci se světovými akciemi.

 

Minimální investice je u tohoto fondu už 100 Kč a vstupní, výstupní a manažerské poplatky nejsou aktuálně účtovány (a podle našich informací nebudou účtovány minimálně do září). Skupina WOOD & Company spravuje jeden z nejvýkonnějších investičních fondů v oblasti komerčních nemovitostí dostupných pro české investory – fond WOOD Real Estate SICAV. Tento fond je však určen jen pro kvalifikované investory, kteří jsou ochotni nést vyšší riziko a investovat minimálně 1 mil. Kč. Aby umožnila i konzervativnějším investorům s menším kapitálem participovat na atraktivních investicích do nemovitostí, založila v roce 2023 fond pro retailové investory.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V západní Evropě bylo v posledních dvou letech zhoršené prostředí v oblasti kancelářských a maloobchodních realit. Situace by se ale měla značně zlepšit a lze očekávat přelití optimismu také na středoevropské trhy. Nákupním centrům jsme se věnovali v rozboru ZDE.

 

Na Portu investují lidé do ETF, akcií či kryptoměn, přičemž objem kapitálu pod správou na platformě už překonal hranici 20 miliard Kč. OPF zaměřený na reality umožňuje efektivně diverzifikovat portfolio do aktiva, které nepodléhá takovým tržním výkyvům jako akcie či dluhopisy obchodované na burzách.

 

WOOD & Company Realitní – OPF: stěžejní výhody

 

S fondem se mohou investoři seznámit v tomto videu:

 

Reality jsou konkrétní fyzické aktivum, které vhodně doplňuje portfolio investora investujícího do klasických tříd aktiv, jako jsou akcie a dluhopisy nebo komodity ať už napřímo nebo pomocí ETF.

 

Nemovitostní složka v portfoliu dobře diverzifikuje riziko a současně je schopna dlouhodobě výkonnostně porážet inflaci. Sektor komerčních realit, na který se zaměřuje tento fond, je pak zajímavý jak kvůli dlouhodobému růstu hodnoty nemovitostí, tak i atraktivnímu příjmu z nájmu, který roste v čase díky inflačním doložkám.

 

S ohledem na svou velikost bývaly investice do komerčních realit běžným investorům dlouho nedostupné. Díky tomuto fondu však lze participovat na růstu tohoto sektoru již od 100 Kč. Investovat lze snadno i pravidelně, každý měsíc.
Fond je řízen investičním výborem WOOD & Company s hlubokou znalostí trhu komerčních realit v čele s Jiřím Hrbáčkem a Markem Heroldem. Při výběru nových nemovitostí k akvizici investiční tým dbá na precizní analýzu trhu a využívá své desítky let zkušeností.

 

 

Týmem řízené sesterské nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů posbíraly řadu ocenění a každoročně se umisťují na předních příčkách v žebříčcích srovnávajících výnosnost. Pravidelně dosahují dvouciferného ročního zhodnocení, při současné vyšší míře rizika, která je s FKI spojena. Například za rok 2022 vynesly korunové třídy podfondů Office a Retail 14,35 %, respektive 21,07 %.

 

 

Vývoj hodnoty podfondu Office do konce první čtvrtletí 2023 byl stabilně rostoucí:

 

WOOD & Company Realitní

 

Retail podfond pak měl do konce prvního čtvrtletí 2023 takovýto vývoj:

 

Recenze WOOD & Company Realitní

 

WOOD & Company Realitní – OPF plánované investice

 

WOOD & Company Realitní – OPF opírá svoji investiční strategii o spolupráci s nemovitostním fondem WOOD & Company Real Estate SICAV a jeho top managementem. Koinvestuje do stejných nemovitostí a bude v budoucnu investovat do stejných nových projektů jako sesterské fondy kvalifikovaných investorů, při současném splnění regulatorních požadavků pro otevřený podílový fond.

 

Fond investuje do nemovitostních projektů v oblasti kancelářských budov a obchodních center v České republice, Polsku a na Slovensku. Cílová struktura segmentů kanceláře / obchodní centra je 50 % / 50 %.
Mezi nemovitosti, do kterých fond plánuje od začátku investovat, patří zejména nákupní centra Galerie Harfa v Praze nebo bratislavský Aupark. Ze segmentu kancelářských budov se pak jedná například o Hadovka Office Park, Greenline, Green Point nebo Lakeside Park.

 

Dle CBRE se nájem v nejlepších kancelářských lokalitách v ČR postupně zvyšuje a už je na úrovni 27 EUR za m2, viz následující obrázek. Pod tlakem byl trh v letech 2013 až 2014, kdy byla cena nájmu kolem 20 EUR za m2. Poptávka po kancelářích je stále relativně vysoká, i když rekordně vysoká byla v letech 2017 až 2018.

 

Company Realitní investice

 

Poplatky fondu a nákup podílu

 

Vstupní a výstupní poplatky při zadání pokynu skrze platformu opPORTUnity aktuálně nejsou účtovány. Vnitřní celková nákladovost fondu (TER) odhadovaná na 2,5 % p.a. se pak skládá zejména z manažerského poplatku ve výši 1,9 % ročně (do konce září není manažerský poplatek účtován), dále administrativních a dalších přímých nákladů. Mimo to může fond uplatnit i výkonnostní poplatek 10 % (princip high water mark). Tyto poplatky však nejsou účtovány klientům, ale jsou hrazeny z majetku fondu.

 

Nákup podílů přes opPORTUnity je velmi snadný, viz následující obrázek. Pokud nemá investor dostatek prostředků v peněžence, tak po najetí na tlačítko vyjde upozornění. Při dostatku prostředků v peněžence je pokyn přijat a podílníkem fondu se investor stává 1. den v měsíci, který následuje po měsíci zadání pokynu.

 

 

OpPORTUnity a WOOD & Company Realitní

 

Fond je určen dynamickým i konzervativnějším investorům, kteří chtějí doplnit své portfolio o nemovitostní složku bez starostí spojených s jejich správou. Hodnota realit v čase kolísá zpravidla méně než například akcie. Kromě provedené jednorázové investice plánujeme i pravidelné investice.

 

Žádná investice však není bez rizika. Kompletní seznam rizik naleznou investoři ve statutu dostupném na platformě opPORTUnity.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

26.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE