Finlord Sněmovna financí

ETF a ETN na volatilitu skrývají speciality

25.10.2018

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ETN na volatilitu

Fenoménem posledních let se staly fondy, pomocí kterých lze nakupovat nebo prodávat volatilitu akciových nebo dluhopisových trhů jako samostatný faktor. Nákupem volatility se investoři chtějí chránit proti prudkým propadům hodnoty portfolia. Problémem je to, že za pojištění proti propadu hodnoty indexů se platí prémie. Tato prémie vůbec není nízká a k tomu ještě roste v krizovém období.

 

Prémii lze vyjádřit pomocí indikátoru implikované volatility, což je volatilita vypočtená dle cen opcí. Naproti tomu historická volatilita je skutečně naměřená volatilita z historických dat. Statistiky ukazují, že index VIX, který ukazuje implikovanou volatilitu, byl od roku 1990 téměř pořád nad realizovanou historickou volatilitou. Výjimkou byl krizový rok 2008, kdy byla realizovaná volatilita vyšší. Investoři, kteří by tedy nakoupili ETF na volatilitu, by od roku 1990 do roku 2007 významně ztráceli a až v roce 2008 by vydělali. Od roku 2009 by pak ale opět ztráceli. Tento problém ukazuje následující graf , na kterém je zobrazený vývoj hodnoty iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (ticker: VXX). Ten sleduje investici do volatility. Je zřejmé, že v období růstu trhů se investice do volatility vůbec nevyplácí a hodnota tohoto investičního instrumentu soustavně klesá.

 

ETF na volatilitu VXX

 

Ještě hůře na tom je fond ProShares Ultra VIX Short-Term Futures (ticker: UVXY), který s dvojnásobnou pákou sleduje volatilitu. Jeho hodnota padá v období růstu indexů výrazně rychleji.
ETF na volatilitu UVXY

 

Proč jsou investoři ochotní dlouhodobě platit za pojištění proti propadům? Důvodem je riziková averze. Psychologická bolest z krátkodobé ztráty peněz je u drtivé většiny lidí vyšší než nadšení z vyššího zhodnocení při dlouhodobé držbě portfolia nezajištěného proti prudkým a výrazným propadům.
Na tomto místě všechny investory napadne, že když fond na nákup volatility dlouhodobě ztrácí, tak by fond na pokles volatility mohl dlouhodobě zhodnocovat. Je tomu skutečně tak? Podívejme se na fond ProShares Short VIX Short-Term Futures (ticker: SVXY). Až do počátku letošního roku jeho hodnota rostla. V únoru ale nastalo znehodnocení o zdrcujících 90 %. Co se stalo?
ETF na prodej volatility SVXY

 

Toto ETN prodává dle svého mandátu futures na volatilitu a pravidelně každý den se portfolio rebalancuje. V únoru letošního roku byl index VIX extrémně nízko na úrovni 12 bodů. Jenomže v průběhu několika dnů vyskočil index na 33 bodů, tedy o 175 % výše. Přitom samotný akciový index S&P 500 měl v tomto krátkém období znehodnocení o 7,5 %, což není až tak výjimečný pohyb. Uvedené ETF sleduje polovinu procentuálního denního pohybu indexu VIX, což znamená, že v průběhu pár dnů ztratilo kolem 90 % hodnoty. Mnohé investory to zaskočilo, jelikož si neuvědomili, že ETN sleduje procentuální pohyby indexu VIX, ne bodové pohyby. Pohyb indexu VIX z 12 na 33 bodů není v bodovém vyjádření zase až tak vysoký. V období finanční krize byl i několikanásobně vyšší.

 

Pro investory je důležité pozorně číst prospekty fondů, do kterých plánují investovat. Některé charakteristiky mohou nemile překvapit. Podrobnému rozboru některých speciálních fondů se budeme v budoucnosti věnovat, tak se nezapomeňte přihlásit do newsletteru.

25.10.2018

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    H napsal:

    Zdravim
    dekuji za pekny clanek,
    chci se zeptat ktery brokeri to nabizeji tihle ETF , myslim ze musite mit US brokera, jelikoze je tu ta smernice PRIIPS

    admin napsal:

    Hezký den, teď je obecně problém s obchodováním amerických ETF skrze novou evropskou regulaci. Retaioví klienti k nim nemají přístup, jelikož tyto fondy nedodaly pro evropský trh některé dokumenty. Třeba na IB nebo Lynx, kde se tyto ETF dali v minulosti normálně nakupovat, to teď nejde. Snad si ale americké fondy uvědomí, že dodat několik dokumentů není až takový problém. Každopdně jelikož je regulace hloupá (nebo spíše záměrně hloupá), tak opce na americké ETF lze obchodovat normálně 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB