Finlord Sněmovna financí

NIŽŠÍ POPLATKY >> ÚSPĚŠNĚJŠÍ FOND

17.5.2016

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Poplatky, které investoři platí správcům majetku, výrazně ovlivňuji celkovou výkonnost podílových fondů. Analytici společnosti Morningstar se podívali na historická data a určili úspěšnost fondů podle poplatků. Definice úspěšnosti: schopnost fondu ve stanoveném období přežít a výkonnostně překonat srovnatelné fondy. Test byl proveden na období od roku 2010 do konce roku 2015.

 

Nízkonákladové podílové fondy vládnou

 

Výsledky jsou poměrně jasné. Čím má fond nižší správcovské poplatky, tím je jeho dlouhodobá úspěšnost vyšší. Na následujícím obrázku jsou srovnány podílové fondy podle kvintilu celkových nákladů. Kupříkladu u amerických akcií je míra úspěšnosti 20 % nejlevnějších podílových fondů 62 %. Míra úspěšnosti pětiny nejdražších fondů byla ale jenom 20 %. U balancovaných fondů byla míra úspěšnosti nejlevnějších fondů 51 %. U nejdražších jenom 21 %.

Morningstar úspěšnost fondů

 

Situace v ČR je špatná

 

U nás je totiž běžné, že balancované podílové fondy si účtují až 2 % manažerský poplatek a celková nákladovost se blíží 2,5 % ročně. Jelikož je odhadovaná dlouhodobá výkonnost před poplatky někde na úrovni 6 %, tak můžeme říct, že téměř polovina výkonnosti směřuje do kapes manažerům a brokerům, přes které jsou akcie a dluhopisy obchodovány. Když k tomu přičteme ještě vstupní poplatek ve výši až 4 %, tak najednou zjistíme, že v prvním roce klient může zaplatit za služby přes 6 % účtu.

 

Pokud pak investujeme kupříkladu 500 000 Kč, což je už běžná částka, tak na poplatcích zaplatíme v prvním roce 30 000 Kč a v dalších letech kolem 10 000 Kč. Přitom strategie balancovaných fondů nejsou nijak složité. V našem balíčku EXCLUSIV najdete informace, jak si srovnatelné portfolio s mnohem nižšími náklady sestavujeme my sami.

17.5.2016

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER