Finlord Sněmovna financí

Jak fungují meme coiny? Poznejte blíže tento fenomén

25.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Pepe Unchained

Meme coiny představují druh kryptoměn, které byly zpravidla vytvořeny pouze jako vtip, a neslouží tak žádnému konkrétnímu účelu. S touto myšlenkou tak také fungují nejznámější meme kryptoměny, kterými jsou například dogecoin nebo shiba inu. V současné době však vznikají i nové projekty, které často již určité využití a smysl mají.

 

V tomto článku si tuto třídu krypto aktiv blíže přiblížíme a popíšeme konkrétní meme projekt, který aktuálně stojí na začátku své cesty a může mít poměrně velký potenciál do budoucna.

 

Dogecoin a další ikonické meme mince

 

Takzvané meme coiny zpravidla reagují na určitou postavu nebo charakter, který má nejčastěji jednoduše internetový původ – vezměte si příklad žabáka Pepeho, který se často objevoval na obrázcích znázorňujících určitý vtip nebo meme. Postupně se z něho stával internetový fenomén a s příchodem kryptoměn pak začala krypto komunita vytvářet projekty přesně na tomto základě – na popularitě určité postavy nebo memu.

 

Jako první spatřila světlo světa kryptoměna dogecoin, která se často označuje jako vůbec první meme coin na světě. Dogecoin tak odstartoval celé toto odvětví a po několika letech od svého vzniku se stal nesmírně populární (na začátku roku 2021 najednou vystřelil po zmínkách od Elona Muska o cca 1 000 % vzhůru).

vývoj ceny dogecoin během posledních let

Zdroj: TradingView

 

V dnešní době známe již mnoho dalších meme kryptoměn, které zažily větší či menší úspěchy. Mezi ty nejpopulárnější se řadí například shiba inu, pepe, floki nebo třeba bonk, který již několik měsíců v řadě přináší velmi zajímavé zhodnocení. Včasný výběr nebo studium nových meme kryptoměn tak může znamenat, že přinesete svému portfoliu ohromné zhodnocení (pokud samozřejmě takový projekt ve správný moment trefíte). Meme coiny s sebou ale obecně přinášejí společně s vysokým potenciálním výnosem také vysoké riziko, je proto potřeba toto vést v patrnosti.

 

Pepe Unchained vybral v předprodeji 4 miliony dolarů, zatímco Pepe narostl o 30 %

 

Přestože mnoho investorů nebo analytiků tvrdí, že podobné druhy kryptoměn zažijí vysoký růst pouze jedenkrát – kdy ihned po dosažení vrcholu následuje cesta opět „na dno”, není tomu tak. U výše zmíněných kryptoměn můžeme stále pozorovat výraznější cenové pohyby, z čehož jasně vidíme, že na trhu s meme coiny se neustále něco děje (například u kryptoměny bonk sledujeme pokračující růstový trend již několikátý měsíc v řadě).

 

Na trh v tomto momentě také vstupují zrovna spuštěné meme kryptoměny, které přinášejí něco nového a posouvají kupředu neustále inovace a funkce – i když se jedná o druh krypto aktiv, které i nadále vznikají spíše za účelem zábavy a vtipu.

 

Jedním z takových příkladů je Pepe Unchained, meme projekt inspirovaný Pepe tématikou. V tomto případě funguje kryptoměna na druhé vrstvě blockchainu, díky čemuž se jedná o první token Pepe, který má vlastní řetězec. Vzhledem k tomu, že Pepe Unchained funguje na layer 2 blockchainu Etherea, má výrazně rychlejší transakce a nižší poplatky než jeho předchůdce Pepe.

 

pepe unchained web - meme coiny

Zdroj:Pepe Unchained

 

Co se týče tokenomiky projektu, tedy alokací tokenů mezi jednotlivé oblasti ekosystému, rozdělení je následující:

 

– Předprodej – 20 %
– Staking – 30 %
– Marketing – 20 %
– Likvidita – 10 %
– FInancování projektu – 10 %
– Zásoby na řetězci – 10 %

 

Z těchto alokací poukazujeme zejména na staking, který zahrnuje necelou třetinu celkové nabídky tokenů $PEPU (tedy nativního tokenu projektu) a který je aktuálně pro investory velmi atraktivní.

 

Funkci takzvaného stakingu Pepe Unchained umožňují kryptoměny, které fungují na konsenzu Proof of Stake. V tomto případě transakce schvalují těžaři, kteří stakují svou kryptoměnu a, zvyšují tak likviditu a bezpečnost celé sítě. Za staking, tedy uzamčení svých tokenů na určitou dobu, jsou poté odměněni v podobě nově vytěžených tokenů.

 

Výše této odměny se udává v procentech ročního zhodnocení, kdy v případě Pepe Unchained dosahuje až 432 %. To znamená, že pokud nyní budete stakovat 100 tokenů $PEPU, za rok získáte odměnu ve výši 432 tokenů.

 

pepe unchained staking

 

Staking tak představuje skvělou příležitost, jak si může daný investor zajistit neustálý přísun nových tokenů, které se mu budou denně sčítat. Pepe Unchained aktuálně umožňuje stakovat tokeny již od jejich nákupu v předprodeji, který aktuálně běží na webových stránkách projektu.

 

Zájemci tak již nyní mohou nakupovat tokeny této nově spuštěné kryptoměny v právě probíhajícím předprodeji, ve kterém jsou dostupné za velmi nízkou cenou – pouze za 0,0085277 $. Předprodej se postupně posouvá do dalších a dalších fází, ve kterých se cena progresivně zvyšuje. V čím dřívější fázi tak investor nakoupí, tím více tokenů bude mít.

 

Událost předprodeje pomohla tvůrcům pro budoucí vývoj projektu vybrat již více než 4,3 milionů dolarů, takže lze již nyní hovořit o velmi úspěšném projektu, který disponuje velkým potenciálem pro získání masové popularity.

 

Nutno podotknout, že předprodej Pepe Unchained byl auditován a ověřen společností Solid Proof, která se stará o bezpečnost v krypto odvětví, audituje smart kontrakty nebo kontroluje samotné tvůrce a jejich vlastnická práva.

 

Co charakterizuje meme coiny?

 

Meme coiny se od klasických kryptoměn odlišují především svým účelem, pro který byly vytvořeny. Nelze tak očekávat složité infrastruktury nebo ekosystémy, které přinášejí do oblasti webu 3.0 nebo kryptoměn nové inovace či produkty. Často se jednoduše jedná o projekty bez skutečného účelu, za kterými zpravidla stojí silná komunita.

 

Jak jsme mohli v historii poznat a také zažít, meme kryptoměny mají tendenci zničehonic vystřelit na nevídané cenové hladiny. Jejich zhodnocení se tak může pohybovat za určitý časový rámec v řádech stovek nebo tisíců procent. Je však třeba tento okamžik včas odhadnout a vybrat takový projekt, který má silné základy a potenciál pro budoucí úspěch.

 

Závěr

 

V tomto článku jsme pro vás blíže popsali odvětví meme kryptoměn, kterých se aktuálně na trhu nachází opravdu mnoho. Ne za všemi však stojí taková podpora jako za projekty Pepe, Bonk nebo Pepe Unchained.

 

Vzhledem k tomu, že si první dvě zmiňované kryptoměny svůj vstup na trh již prožily, nyní je řada na Pepe Unchained, který zalistování na burzy a veřejná nabídka teprve čeká. Do budoucna se tak může jednat o velmi zajímavou složku kryptoměnového portfolia, která může investory příjemně potěšit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Komerční sdělení. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

25.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE