Finlord Sněmovna financí

3 nejběžnější způsoby, jak zařadit kryptoměny do portfolia v roce 2024

15.7.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Jak zařadit kryptoměny do portfolia

Většina investorů, kteří mají dlouhodobá portfolia za účelem zhodnocení majetku, je postupně rozšiřují o nová aktiva – tedy diverzifikují. Diverzifikace je klíčem k sestavení kvalitního portfolia, protože snižuje riziko v případě, že se nějaké skupině aktiv zrovna nedaří nebo sektor zažívá špatné období. Volatilita portfolia je pak nižší a nedochází k příliš výrazným výkyvům jeho celkové hodnoty. Diverzifikované portfolio tedy obsahuje více typů aktiv, kterými jsou například akcie, komodity, forex, ETF nebo i nemovitosti – záleží na povaze investora.

 

Specifika investic do kryptoměn

 

Součástí portfolia mohou být ale i méně tradiční instrumenty, které si své místo na trzích teprve získávají. Příkladem jsou hlavně kryptoměny a různá NFT (Non-Fungible Tokens). Výhodou těchto aktiv je především nízká korelace s tradičními instrumenty. Vyvažují tedy portfolia zvláště v dobách finančních krizí, které se velmi podepisují právě na akciových trzích a hodnotách nemovitostí nebo měnách – ty zažívají obrovský šok vlivem kvantitativního uvolňování.

 

20240715 kryptoměny investice
Zdroj obrázku: https://learn.swyftx.com/

 

Investoři mají dnes nepřeberné množství možností a kryptoměny už se dávno neomezují jen na bitcoin nebo ethereum. Na trhu je řada různých konceptů, kterých se dá využít. Jmenujme například M2E (Move-to-Earn), který podporuje uživatele ve sportu, například v běhání tím, že je odměňuje tokeny za uběhnutou vzdálenost.

 

Podobná forma funguje v případě učení – tzv. koncept L2E (Learn-to-Earn), kdy za splněné testy a studijní úsilí uživatel rovněž získává tokeny, což je skvělá forma motivace.

 

Vrcholem takových konceptů jsou pak projekty, které dokonce odměňují za hraní her – P2E (Play-to-Earn). Jde o velmi zajímavé možnosti, jak dále diverzifikovat své portfolio.

 

Nic ale není bezchybné a kryptoměny i další tokeny mají určitá rizika. Často jsou velmi volatilní a cenové výkyvy mohou být velmi výrazné. Také bývají ovlivňovány reputací nebo výroky celebrit. Každý investor si proto musí případná rizika dobře zvážit a udělat si důkladný průzkum projektu, do kterého se chystá své prostředky vložit.

 

20240715 kryptoměny investice klasifikace
Zdroj obrázku: https://slideteam.net

 

Portfolio obohacené o tento typ nových instrumentů se sice stává poněkud méně tradičním, ale každý zkušený investor ví, že je třeba držet krok s dobou a udržovat si přehled o trhu. Níže vám nabízíme bližší pohled na 3 populární segmenty kryptoměn, které lze zvážit jako možnosti, jak integrovat kryptoměny do portfolia.

 

Metaverzum a virtuální realita

 

Mnoho krypto projektů využívá k realizaci svého konceptu tzv. metaverzum. Jde zejména o herní P2E projekty, které se odehrávají zpravidla v některém z virtuálních prostředí a následně v využívají svůj token jako platidlo v metaverzu.

 

Virtuální realita (VR) je simulované prostředí, které své uživatele zavede do trojrozměrného (3D), počítačově vytvořeného prostředí. A to za využití 3D displejů, které VR prostředí přibližují očím díky headsetu. Virtuální realita umožňuje člověku nejen průzkum tohoto vygenerovaného virtuálního světa, ale také interakci s virtuálním prostředím. VR se dá využívat například pro zábavu (hraní her, sledování filmů), vzdělávání (včetně zdravotního a vojenského výcviku) nebo virtuálních pracovních jednání a schůzek. Představte si, že vstoupíte do digitálního světa, ve kterém se lze pohybovat a manipulovat s objekty. Je to jako vstup do jiných realit.

 

Mezi nejlepší VR headsety patří následující:

 

Meta Quest 3, vyrobený společností Meta Platforms
Apple Vision Pro, headset od firmy Apple
PlayStation VR2, ideální headset pro hraní her

 

Metaverzum
Zdroj obrázku: https://gamerant.com

 

Metaverzum je potom termín, který označuje virtuální světy, ve kterých mohou uživatelé komunikovat a interagovat skrze avatary, zpravidla v 3D prostředí, často pomocí VR. Je to další fáze vývoje internetu a digitálních technologií. V tomto kyberprostředí se mohou lidé propojovat, pracovat, hrát hry, nebo zde dokonce nakupovat pozemky či nemovitosti bez toho, aby se museli přihlašovat. Pozemky v metaverzu jsou též zajímavým doplňkem portfolia. Společnosti jako Facebook (nyní Meta Platforms) se aktivně zabývají vývojem metaverza, ale objevují se i negativní názory – zvláště kvůli obavám ze ztráty soukromí, návykovosti a bezpečí.

 

Kryptoměnové předprodeje

 

Předprodeje kryptoměn, často označované jako ICO (Initial Coin Offering), jsou obvykle první příležitostí pro investory, kdy mohou nakoupit tokeny. To jim umožňuje získat tato aktiva předtím, než jsou zalistována na burzách, navíc za sníženou cenu, což zvýhodňuje ty, kteří investují mezi prvními.

 

Mnoho projektů má své vlastní funkce a ekosystémy. Je důležité zvolit kvalitní projekt, který má co nejnižší riziko a vysoký potenciál růstu. Vyhledání takového projektu a jeho následná analýza může být sice náročnější, ale potenciál je obrovský.
Shiba Shootout – nový meme coin s potenciálem překonat legendární shiba inu

 

V oblasti předprodejů se již po několik měsíců prosazují tzv. meme coiny. Jejich poznávacím znamením je zastoupení silnou komunitou, absence reálné funkce a vysoké zhodnocení – některé dosáhly během prvního a druhého kvartálu i 5000% zhodnocení. Po ukončení předprodeje a zapsáním na burzy se ale meme coiny často stávají poměrně volatilními aktivy.

 

Jedním z nových meme předprodejů, které jsou aktuálně na trhu k dispozici, je projekt Shiba ShootOut. Ačkoli jde o meme coin, vývojáři mu do ekosystému integrovali řadu konkrétních funkcí. Investoři takto tedy mohou profitovat z typických výhod meme coinů a současně nalézt v projektu dílčí utilitu.

 

Shiba
Zdroj obrázku: https://shibashootout.com

 

Při vzniku se tvůrci inspirovali tokenem shiba inu, který už je dnes v oblasti kryptoměn legendou. Shiba ShootOut, je postavený na výše zmíněném P2E konceptu, kdy uživatelé za hraní miniher generují určité odměny. Příběh je zasazený do prostředí Divokého západu, do psího městečka Shiba Gulch.

 

Mezi minihry a další utility aktivity patří například i poker nebo loterie a za výhry jsou hráči vypláceni v tokenech $SHIBASHOOT. Mimo to však Shiba ShootOut charakterizuje silná komunita, kvalitně rozvržená tokenomika a možnosti pasivního příjmu, což je pro diverzifikaci portfolia velkým přínosem.

 

Shiba Shootout
Zdroj obrázku: https://shibashootout.com

 

Atraktivní odměny lze generovat především skrze integrovanou funkci tzv. stakingu, který reprezentuje objem tokenů, které tvůrci Shiba ShootOut vyčlenili pro investory, kteří se rozhodnou dočasně zablokovat své nakoupené tokeny. Odměnou jim poté bude pasivní příjem v podobě extra tokenů $SHIBASHOOT. V projektech tohoto typu je možné pasivní příjem přirovnat k pronájmu nemovitosti či akciovým dividendám – v diverzifikovaném portfoliu by tedy zastával úlohu periodického příjmu.

 

V neposlední řadě je třeba zmínit, že projekt Shiba ShootOut byl před spuštěním auditován společností Coinsult a vyhodnocen jako nízkorizikový. Toto je jedna z klíčových informací, která jakémukoli projektu z oblasti kryptoměn přidává na důvěryhodnosti, protože projekt byl auditován z hlediska bezpečnosti společností třetí strany.

 

Shiba Shootout plan
Zdroj obrázku: https://shibashootout.com

 

NFT

 

NFT jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví reálných věcí – například umění, videa, hudbu a další. Na rozdíl od kryptoměn se NFT nedají vzájemně směňovat. Využívají ale blockchain, aby vytvořila digitální certifikát vlastnictví, který může být koupen nebo prodán. Diverzifikace portfolia prostřednictvím umění je již historicky prověřenou variantou a NFT jsou jeho moderní verzí.

 

Nejdražší vydražená NFT jsou:

 

Everyday: The First 5000 Days by Beeple – vydraženo za 69,3 milionů USD
Clock by Pak – vydraženo za 52,7 milionů USD
Human One by Beeple – vydraženo za 28,9 milionů USD

 

Everyday NFT
Zdroj obrázku: https://cryptotimes.io
Clock by Pak NFT
Zdroj obrázku: https://censored.art

 

Human One by Beeple NFT
Zdroj obrázku: https://cnn.com

 

Závěr

 

Doplnění tradičního portfolia o nové typy investičních instrumentů může být velmi zajímavou variantou – zejména pro ty investory, kteří hledají další alternativy. Portfolia mohou profitovat z pozemků v metaverzu, krypto projektů a jejich meme coinů nebo umění, které lze vlastnit skrze NFT certifikáty. Je ale nutné vnímat rizika, která tyto formy diverzifikace přináší, protože vzhledem k tomu, že jsou digitální aktiva stále relativně novým a mladým sektorem, lze u nich očekávat zvýšenou volatilitu. Některá tato aktiva mohou tedy zvýšit výkyvy i u konzervativních portfolií. Výběr kvalitního projektu a jeho analýza je zvláště v tomto sektoru velmi důležitá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Komerční sdělení. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.7.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE