Finlord Sněmovna financí

Diverzifikace: kdy se vyplatí zařadit k akciím dluhopisy?

4.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Diverzifikace akcie a dluhopisy

Diverzifikace portfolia pomáhá stabilizovat vývoj jeho hodnoty. Nicméně řada investorů a finančních poradců vůbec neuvažuje o parametrech diverzifikovaného portfolia, o výnosech a rizicích. Tím pádem jsou zejména dlouhodobé portfolia špatně nastavené, jelikož ve snaze o diverzifikaci obsahují nadměrnou alokaci do nízkovýnosových aktiv, jakými jsou státní dluhopisy. Kdy se vyplatí zařadit dluhopisy k akciím?

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Diverzifikace: dluhopisy k akciím

 

Dlouhodobě nejvyšší výnosy poskytují investice do firem, a to buď na privátním trhu nebo do veřejně obchodovaných akcií. Akciové investice jsou ale v krátkém období výrazně volatilnější než třeba dluhopisové investice či vklady v bankách. Krátkodobá volatilita investory a jejich finanční poradce děsí, proto často a navzdory dlouhodobé statistice „cpou“ konzervativní investice do penzijních portfolií na 20 a více let.

 

Barclays Private Bank vytvořila graf přínosu a nákladů diverzifikace portfolia amerických akcií do amerických státních dluhopisů podle délky investičního horizontu. Nejsvětlejší křivka napravo ukazuje portfolio s horizontem 1 rok. U takto krátkodobého portfolia je jednoznačně přínosná diverzifikace, jelikož na jednoletém horizontu jsou akcie velmi volatilní. S prodlužováním investičního horizontu (postupně tmavší křivky nalevo) ale výhodnost diverzifikace portfolia klesá. Už na horizontu 10 let začíná byt přínos přesunu části portfolia do dluhopisů diskutabilní. A na horizontu 20 let je pak u všech variant alokací akcie/dluhopisy inherentní nákladovost dluhopisů v podobě nedostatečné výkonnosti vyšší než jejich diverzifikační benefit. Dlouhodobá portfolia (15 let a více) by měly mít 100 % v akciích a akciových ETF.

 

20240704 diverzifikace akcie a dluhopisy

 

Rozsah reálných o inflaci očištěných výnosů akcií, korporátních dluhopisů, státních dluhopisů a portfolia 50/50 ukazuje následující obrázek. Na krátkém horizontu jsou akcie velmi volatilní. V dlouhém období se jejich volatilita vyrovná dluhopisům, ale minimální a průměrné výnosy mají akcie podstatně vyšší.

 

20240704 diverzifikace výnosy akcie a dluhopisy

 

Dlouhodobou nadvýkonnost akcií pak ukazuje tento obrázek investice 100 USD do akcií, dluhopisy a portfolia 50/50 v období od roku 1924 do roku 2023. U akcií se 100 USD zhodnotilo na více než 100 tisíc USD. U portfolia 50/50 nastalo zhodnocení ze 100 na 20 tisíc.

 

20240704 diverzifikace zhdonocení akcií a dluhopisů

 

Jak správně sestavit portfolio? Vždy myslete na investiční horizont. Pokud je delší než 15 let (což jsou všechny penzijní portfolia lidí ve věku 50 let a méně), tak se nemusíte bát investovat většinu portfolia do akcií. Dluhopisy a konzervativní instrumenty jsou pak vhodné při investičním horizontu do 10 let.

 

Širokou nabídku akciových a dluhopisových ETF naleznou investoři u XTB. Kupříkladu ETF na americké akcie:

 

20240704 akcie v XTB

 

Pokladniční poukázky USA:

 

20240704 pokladniční poukázky v XTB

 

Korporátní dluhopisy s krátkou dobou splatností:

 

20240704 korporátní dluhopisy v XTB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

4.7.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB