Finlord Sněmovna financí

Cena ropy padá navzdory nízkým zásobám

4.6.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Cena ropy padá

Cena ropy klesá po zasedání kartelu OPEC pod 75 USD za barel v případě ropy WTI a 80 USD u Brentu. To jsou úrovně dosahované na počátku roku. Od letošního maxima dosaženého v dubnu cena propadla o více než 15 %. Přitom kartel OPEC pokračuje v omezování produkce a globální zásoby jsou nízké. Vydrží sestupný trend anebo lze očekávat odražení ceny směrem nahoru? Mohou se řidiči těšit na levnější pohonné hmoty?

 

Komoditám se budeme věnovat na Analytickém fóru XTB, které se koná 5. a 6. června vždy od 18 hod. Fórum můžete sledovat zdarma.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Cena ropy klesá, i když jsou nízké zásoby. Proč?

 

Údaje IEF ukazují, že globální komerční zásoby (30 největších spotřebitelů) ropy jsou přibližně 15 % pod dlouhodobým průměrem. Zásoby produktů jsou na dlouhodobém průměru.

 

20240604 globální zásoby ropy

 

Na začátku dubna se konalo zasedání OPEC+, kde se členské země rozhodly prodloužit produkční limit do září 2024. Nicméně součástí dohody byl i plán postupného ukončování dobrovolného snížení produkce pod stanovenou kvótu u některých zemí. To ukazuje následující tabulka. Všech 8 zemí v tabulce aktuálně dobrovolně těží méně, než je jejich kvóta. A od října by měly postupně svoji produkci zvedat. Kupříkladu Saudská Arábie by dle tabulky měla svoji produkci zvednout ze současných 9 mbd na téměř 10 mbd v září příštího roku. Trh s ropou vnímá uvedený plán tak, že OPEC už nedokáže najít shodu v další přísné kontrole těžby. A navzdory nízké ceně začne produkci zvedat. Výpočet je jednoduchý. Pokud třeba Saudská Arábie zvýší těžbu o 10 %, ale cena poklesne o méně než 10 %, tak na tržbách bude mít více než teď. Rozhodnutí by se ukázalo jako nesprávné v případě, že by v nejbližších měsících byla cena ropy WTI setrvale pod 70 USD za barel.

 

20240604 OPEC těžební limit

 

Tento obrázek pak ukazuje agregované očekávané zvýšení produkce vybraných zemí OPEC+ dle uvedené tabulky. 2,4 mbd v průběhu 12 měsíců je vysoká hodnota a rozhodně to bude vytvářet tlak na pokles ceny ropy.

 

20240604 OPEC těžba ropy

 

Tradeři cítí, že OPEC+ ztrácí sílu a nedokáže pohnout cenou ropy nahoru. Proto v uplynulých měsících výrazně zvýšili sázky na pokles cen ropy, viz následující obrázek u ropy Brent.

 

20240604 sázky na pokels ceny ropy Brent

 

Celková globální spotřeba ropy by měla nadále stoupat a vrchol se očekává až po roce 2030. Důvodem je zejména růst spotřeby v petrochemickém průmyslu. U benzínu a nafty je ale situace odlišná. Kupříkladu v USA se už u spotřeby benzínu, destilátu a leteckého benzínu pravděpodobně vytvořil vrchol před několika lety.

 

20240604 spotřeba pohonných hmot v USA

 

Jak obchodovat ropu?

 

Uvedený záměr OPEC+ začít se zvyšováním produkce ropy tlačí dolů nejenom cenu ropy, ale i cenu akcií těžebních společností. Následující obrázek z xStation ukazuje vývoj etfka na americké energetické společnosti IUES.UK (líniový graf) a ceny ropy (sloupcový graf). I když je cena ropy pod úrovní ze začátku roku 2022, tak je ETF na energetické společnosti ve výrazném zisku. Je to dané tím, že američtí producenti ropy dokázali zvýšit svoji produkci na úkor kartelu OPEC. A zároveň udrželi náklady nízko. Investorům se tak může vyplatit, pokud se zaměří na levně ohodnocené producenty energií.

 

20240604 ceny ropy akcie těžebních společsností

 

U XTB lze bez komise obchodovat akcie do objemu 100 000 EUR za měsíc. Nabídka brokera je široká a umožňuje obchodování ropy WTI i Brent nebo ropných produktů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

4.6.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB