Finlord Sněmovna financí

Exšéf Home Credit David Bystrzycki: Kdo u ROIER jednou zainvestuje, má tendenci investici opakovat

12.7.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
David Bystrzycki ROIER investice

Česká crowdfundingová platforma ROIER umožňuje investovat do úvěrů zajištěných nemovitostmi s výnosností až 10,1 % p.a. Investovat lze do některých úvěrů už od částky 1 000 Kč, takže platforma je přístupná široké veřejnosti. Žádný z projektů financovaných ROIERem se za dobu fungování nedostal do problémů se splácením. Ochrana majetku investorů je na velmi vysoké úrovni, LTV je do 70 % a platforma má od projektů navíc polštář ve formě 3 splátek úroků jako kolaterál.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

O dosavadních výsledcích, procesech a plánech do budoucnosti jsme si povídali s Davidem Bystrzyckim, který má rozsáhlé a dlouholeté zkušenosti z největších finančních skupin. Pod taktovkou PPF působil jako generální ředitel a předseda představenstva Home Credit v Česku a na Slovensku. Díky svým obšírným zkušenostem a know-how pomohl také rozjet řadu úspěšných technologických projektů, mezi které patří kupříkladu známá P2P platforma Zonky.

 

David Bystrzycki

 

Co bylo Vaším motivem opustit teplé místo generálního ředitele v Home Creditu a spustit vlastní crowdfundingovou platformu ROIER? Jak vlastně vznikl nápad spustit platformu zaměřenou na nemovitostní crowdfunding, v rámci kterého se lidé skládají na investice do nemovitostních úvěrů?

 

Při práci na inovativních projektech v rámci Home Creditu a PPF jsem našel velké zalíbení ve fintechových projektech, které kombinují finance a technologie. Líbilo se mi postavit věci od začátku do konce a vidět, jak fungují, jak se začínají používat, jak se rozjíždějí. Lákalo mě vyzkoušet si to i na vlastní triko. Nápad na ROIER přišel až po čase, kdy jsem měl za sebou pár start up projektů v roli investora, spoluzakladatele nebo mentora (Mutumutu insurtechový start up, Advanto EWA (early wage access) – záloha na mzdy nebo Autonaklik). Přemýšlel jsem o něm už delší dobu a pak se sešly okolnosti, lidi, finance a nápady a začal ROIER. Prvopočátek byl v tom, že jsem řešil, jak investovat konzervativně, s pravidelnou rentou a zajímavým výnosem. To jsem našel ve financování projektů, kde jako záruka figurovala vždy nemovitost. Přišlo mi to zajímavé, tak mě napadlo tuto možnost zprostředkovat i jiným investorům, kteří nemají čas nebo znalosti se tímto segmentem zabývat, ale přijde jim atraktivní.

 

Spojila se zkušenost ze stavby první P2P platformy a Honzův (Honza Běhounek, co-founder) nápad na financování podnikatelů úvěrem zajištěným nemovitostí.

 


Crowdfundingovou platformu ROIER jste založil s Honzou Běhounkem. Jaký je váš společný příběh a jak jste se dali byznysově dohromady?

 

 

S Honzou se známe ještě z dob GE, v té době se Moneta jmenovala GE Capital Bank, později GE Money Bank. GE byla prodchnuta duchem atomového Jacka Welche. Vlastně už v té době jsme přičichli k fintechu, masivní podpora mobil banky s mobilem k účtu zrovna v té době startovala. Je dobré to zažít spolu. Takový inovativní duch té doby promíchaný s kulturou GE, zaměřením na fakta, procesy, měření a business. Později jsem pokračoval v PPF a pak v Home Creditu a Honza začal podnikat. Zůstali jsme v kontaktu. Po čase jsem mu zavolal, jestli nezná nějaké lidi, co chtějí financovat nemovitosti, a tak jsme se zase sešli u ROIERu.

 

Nově do ROIERu vstoupili i Jan Blaško a Jiří Wallenfels. Jaká bude jejich úloha v ROIERu?

 

Oba byli jedněmi z prvních investorů. Projekt se jim líbil, chtěli se na něm později podílet a nám se ta myšlenka líbila a nabídli jsme jim partnerství. Kromě kapitálu, který to přinese navíc, si moc ceníme znalostí a zkušeností, které tím ROIER získává. Je to projekt, který máme s Honzou Běhounkem na velmi dlouho, chceme expandovat do zahraničí, být významná platforma nejen u nás. Potřebujeme kolem sebe zázemí dobrých lidí se zkušenostmi ze zahraničí nebo specificky z úvěrového procesu.

 

A vůbec, za crowdfundingovou platformou ROIER stojí velmi silný tým zkušených lidí z oboru. Můžete je prosím představit?
Preferujeme nabírat kolem sebe lidi se zkušenostmi, byť třeba nepracují na plný úvazek, ale ten čas, který nám věnují, má velkou hodnotu. Preferujeme lidi, které už známe z oboru a víme, co mají za sebou. To je jádro našeho týmu. Platformu s námi vlastně spoluzaložil Ondra Drábek, který spoluvlastní marketingovou agenturu BeefBrothers. Je autorem vzhledu ROIERu, marketingové strategie. Pomáhá nám Jirka Klumpar, také ex GE, má obrovskou seniorní zkušenost v top pozicích ve finančních institucích. Jirka nám pomáhá hlavně s nastavením řízení rizika a compliance. Tereza Vlková se zkušenostmi z marketingu a businessu. Lucie Hofmannová má zkušenosti z několika bank v operations a back officu. Finančního ředitele nám dělá ex CFO Creative Docku, takže rozumí fintechu a start upům a zároveň si poradí skvěle s financemi.

 

 

Máme skvělé i externí partnery. Externí tedy jen podle příslušnosti, pokud pracují na projektu, tak v tu dobu je beru jako interní lidi, v tu dobu je to náš partner. S právními věcmi a legal nastavením nám pomáhá Zdeněk Husták z BBH a Kamil Blažek s Kinstellar. IT stavíme spolu s Unicornem.

 

Jsem zastánce toho, že méně je někdy více. S méně lidmi, ale zato zkušenými, uděláme víc práce, neztrácíme čas tolik vzájemnou koordinací, každý ví, co a jak má dělat, víme o sobě.

 

 

Můžete prosím představit čtenářům platformu ROIER, jak funguje a její stěžejní výhody? V čem spočívá váš byznys model? A jaké typy úvěrů platforma poskytuje?

 

 

Nabízíme investice do úvěrů podnikatelům, které jsou zajištěny rezidenční nemovitostí, ve které ideálně bydlí nějaký nájemník. To je naše současná specializace. Výhodou je zajištění, maximálně 70% LTV, pravidelná renta. Úroky vyplácíme pravidelně měsíčně.

 

 

Máme od projektů navíc polštář ve formě 3 splátek úroků jako kolaterál, pokud by byly problémy, vyřešíme je pravděpodobně dříve, než to investor vůbec zaregistruje.

 


Jaké byly vaše začátky a kdy přišel bod zvratu, kdy platforma začala růst? Co vám hodně pomohlo?

 

Začátky byly orientovány na zprostředkování pro větší klienty, větší objemy investic. Ještě před tím, než se rozjela platforma. Tyhle větší balíky investic nám pomohly táhnout rozjezd platformy. Zlom nastal spuštěním platformy, dnes už jsou investice přes platformu dominantní.

 

 

Jak se díváte na segment P2P, P2B, crowdfundingu v ČR a zahraničí? Může investiční crowdfunding výhledově přebírat klienty tradičním poskytovatelům, jako jsou banky, spořitelní družstva či nebankovní poskytovatelé úvěrů?

 

Crowdfundingu věřím od svého prvního setkání s ním v UK u platforem Zopa nebo Prosper. Je to alternativní forma financování, která přináší investorům větší výnos a podnikatelům širší přístup k financování. Je to doplněk k bankovnímu nebo jiným tradičním formám financování. Svou skupinu investorů a projektů si jistě nachází. Pro investora je to volba větší, do koho a do čeho investovat. Pro majitele projektu je to další možnost, jak financovat svoje záměry, mnohdy flexibilnější než jiné možnosti.

 


Jaké typy projektů s žádostí o financování se k vám dostávají? A jak probíhá jejich due diligence a schvalovací proces?

 

V současné době preferujeme hlavně projekty, které jsou určené na odkup nemovitostí, rekonstrukci nemovitostí nebo refinancovaní jiných úvěrů zajištěných nemovitostmi. Jedná se o relativně úzký okruh podnikatelských záměrů, který dobře známe a jsme ochotni vyhodnotit. K ocenění nemovitosti používáme nezávislou kancelář. Kromě standardních schvalovacích procesů je pro nás naprosto klíčové zajištění nemovitosti, kde musíme být jako první a jediní v zástavním právu. Toto zástavní právo pak slouží k zajištění investic našich investorů. Pravidelně monitorujeme situaci u partnera, nekončí to poskytnutím úvěru. Víme, co se ve firmě děje, máme pravidelný přehled.

 


Jak přistupujete k zajištění úvěrů? Jak máte nastavené procesy v případě, že subjekt přestane splácet?

 

Viz výše. V případě nesplácení běží první tři měsíce investorům úroky dále z kolaterálu, který projekt poskytl při poskytnutí úvěru. To nám dá čas na řešení situace. Pokud nemá situace východisko, úvěr se zesplatní a vymáhá a v krajním případě se nemovitost prodá. To umíme rychle. Nicméně jsme zatím od založení ROIERu takový případ neměli.

 

 

Jak vnímáte současnou ekonomickou situaci a zejména ochabnutí hypotečního trhu?

 

Paradoxně, jako dobrou. Vezměte si, kolik se toho kolem nás děje. Válka, energetická krize, inflace. Ale lidi mají pořád práci, inflace věci zdražuje, ale platy jdou také nahoru. Myslím, že máme i celkem dobrou záchrannou sociální síť. Asi ode mě nečekejte „doom a gloom“. Podle toho, co se dělo v 2008, ty nárazy ekonomiky ustály docela obdivuhodně, covid, válka, energie… Něco se asi změnilo, mezitím, myslím k lepšímu, mám pocit, že ty otřesy se vstřebávají lépe. Snad to tak půjde evolucí dál. Korekce na trhu jsou zdravé, tom hypotečním i nemovitostním. Lepší než propady a průšvihy. Hypotéky se vrátí velice pravděpodobně k rozumným sazbám s klesajícím PRIBORem a budou zase dostupnější.

 

 

Jaké jsou ambice platformy ROIER? Jak se vám daří naplňovat cíle? Jak se dařilo platformě minulý rok a jak je na tom tento rok? Plánujete i expanzi do zahraničí?

 

 

S rozvojem ROIERU jsme spokojeni, postupně se nám daří plnit milníky v rozvoji platformy i byznysové i strategické. Do zahraničí chceme, ale časem. Prvně si musíme být jisti na trhu, který známe. Důležitým aspektem je i získání crowdfundingové licence ČNB. Pak budeme usilovat o zahraničí, v kroku 2, a zažádáme si o rozšíření licence.

 

 

Jaké charakteristiky mají typičtí investoři na platformě ROIER? Jak se vyvíjí počet aktivních investorů na platformě?

 

 

Investoři na platformě přibývají, celkově máme několik set registrovaných investorů, stovky investic. Naprostá většina investorů (kolem 70 %) investuje na platformě vícekrát. Kdo u nás jednou zainvestuje, má tendenci investici opakovat.

 

 

Jak probíhá registrace a ověření nového investora?

 

 

Registrace probíhá online, ověření je rychlé. Nejpozději do druhého pracovního dne, většinou ale v podstatě hned.

 

 

Jaká je minimální investice? Kolik je průměrná investice na ROIERu?

 

 

Minimální investice je u některých portfolií 1 000 Kč, většinou 5 000 Kč. Průměrně investoři investují cca 143 000 Kč při jedné investici. Jde o to, že očekávají rentu, aby měla smysl, často investují větší částku.

 

 

Jaká je rizikovost investic na ROIER?

 

 

Zatím neevidujeme žádné úvěry po splatnosti. Jako zajištění máme, jak jsem se již zmínil, zástavu do maximální výše 70 % LTV a kolaterál na první tři platby úroků. Navíc pracujeme i s notářským zápisem.

 

 

Jaké novinky chystáte pro investory v nejbližší době?

 

 

V červenci spouštíme bonus pro všechny investory k první investici nad 10 000 Kč – a abychom neznevýhodňovali naše stávající investory, i jim tuto možnost dáme u jedné z jejich nejbližších investic. Podrobnosti stávající i potenciální noví klienti naleznou u nás na stránkách www.roier.cz.

 

 

David Bystrzycki ROIER

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

12.7.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER