Finlord Sněmovna financí

Vrátí se volatilita na trhy?

27.10.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Vrátí se zpět volatilita na trhy? Co stojí za nízkou volatilitou? Podívejte se na strategii na volatilitu.

 

Americká centrální banka (Fed) v rámci kvantitativního uvolňování nakupovala především vládní dluhopisy a cenné papíry zajištěné nemovitostmi. To se samozřejmě promítlo do rozvahy Fedu.  Rozvaha Fedu se tedy od krize nafoukla na 4,5 bilionu USD. Fed nedávno oznámil, že začne v říjnu snižovat objem nakoupených aktiv. Před tímto krokem americká centrální banka postupovala tak, že příjmy ze splacených dluhopisů reinvestovala do nákupu nových cenných papírů. Od října tyto reinvestice snižuje o 10 miliard USD měsíčně. Postupně pak bude tuto redukci prohlubovat, a to až na 50 miliard USD měsíčně.

 

FED

 

Takováto expanzivní politika centrálních bank měla samozřejmě dopad na trhy a potažmo i na volatilitu. Centrální banky totiž jasně ukázaly, že budou zachraňovat trhy pomocí přísunu levných peněz. Investoři získali pocit bezpečí a začali ve velkém přesouvat svůj kapitál na finanční trhy, což vyhnalo ceny nahoru a tím pádem se i snížila volatilita. V současnosti se volatilita u S&P 500 drží na extrémně nízké úrovni a to konkrétně na 22letém minimum. Strategii na propad volatility jsme se zabývali ZDE.

 

volatilita

 

Extrémně nízkou volatilitu můžeme pozorovat u všech aktiv.

 

volatilita

 

Utahování expanzivní politiky centrálních bank by mohlo vést v  budoucnosti k rozproudění volatility na trzích. Díky tomu, že se volatilita nachází na extrémních úrovních, tak i menší pokles cen akcií může nyní znamenat zvýšení volatility. Neočekáváme, že by mělo dojít k výrazně prudkým pohybům volatility, jelikož k utahování politiky dochází velmi opatrně. Obecně se ekonomikám daří a ačkoliv firmy mají vyšší valuace, tak i nadále generují dobré výsledky. Pokud chcete získat tříměsíční seriál s našimi investičními postupy, přihlaste se do newsletteru.

27.10.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU